Snel naar
Alle FAQ's
Wanneer ben ik in onderhandeling?
Geeft de verkopende makelaar aan dat hij je bod met de verkoper zal bespreken? Dan ben je nog niet in onderhandeling. Je bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert op je bod door een tegenbod te doen.
Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als er wordt onderhandeld?
Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. Bovendien kan het zijn dat de verkoper zelf graag wil weten of er meer belangstelling is. Overigens mag ook met meer dan één gegadigde tegelijk worden onderhandeld. Een NVM-makelaar moet dit wel duidelijk melden.
Vaak zal de verkopende NVM-makelaar aan belangstellenden vertellen dat een pand ‘onder bod’ is, zoals dat heet. Als belangstellende mag je dan wel een bod uitbrengen, maar de makelaar mag pas met je in onderhandeling treden als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde beëindigd is. De NVM-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van biedingen. Dit zou namelijk overbieden kunnen uitlokken.
Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?
Nee. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs moet worden gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als je de vraagprijs biedt, kan de verkoper beslissen je bod al dan niet te aanvaarden, of zijn makelaar een tegenbod laten doen.
Kan verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?
Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Andersom kun je als potentiële koper ook besluiten om tijdens de onderhandelingen je bod weer te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk het eerder gedane bod.
De voordelen van een makelaar op een rij!
Als je je huis wilt verkopen, kan het zijn dat je twijfelt over het inschakelen van een makelaar. Wellicht overweeg je om de verkoop van je huis zelf te regelen. Toch biedt het inhuren van een makelaar een hoop voordelen. In deze blog zetten we de belangrijkste voordelen van een makelaar voor je op een rij.
Waarom een makelaar?
Tegenwoordig wordt er steeds vaker nagedacht om zelf een huis te verkopen. De huizenmarkt is immers goed en woningen worden razendsnel verkocht. Daarentegen kost een makelaar geld en krijgt deze ook nog eens een percentage van de opbrengst van het huis. Maar het verkopen van een huis zonder makelaar zeker geen makkelijke klus. En er zijn een heleboel dingen die geregeld moeten worden en deskundigheid vereisen. En hoe weet je of je wel een eerlijke prijs voor je huis krijgt, als je de verkoop zelf afhandelt?
Bij het inschakelen van een verkoop makelaar wordt er direct gedacht aan de kosten van de makelaar. Maar denk ook eens aan de opbrengsten van een verkopende makelaar. Aan een goede makelaar ben je inderdaad wat meer geld kwijt, maar hij of zij kan ervoor zorgen dat uw huis meer oplevert. Daarmee verdien je de kosten van de makelaar zeker terug, en houd je er een zelfs een mooi bedrag aan over.
Netwerk
Wat zijn precies de voordelen van een makelaar? Om te beginnen heeft een makelaar een groot netwerk. Een makelaar heeft een groot aantal zoekers in eigen beheer en deze krijgen het actuele aanbod toegestuurd. Wellicht dat er tussen deze mensen een geïnteresseerde zit voor je huis. Hiermee vergroot hij of zij de kans dat er potentiële kopers op afkomen.
Bezichtigingen
Een ander voordeel van een makelaar is het regelen van de bezichtigingen. Deze hoef je niet zelf te regelen, want dat doet de makelaar. Dit kan gewoon plaatsvinden wanneer je aan het werk bent, dan heeft de makelaar rustig de tijd om het huis aan de kijkers te laten zien en hoeft je er geen tijd of energie in te steken.
Prijs
We benoemden het al eerder in deze blog: de makelaar helpt je bij het vaststellen van de beste prijs voor je huis. De makelaar heeft een objectieve blik en taxeert de woning op een eerlijke manier. De makelaar kijkt naar plus- en minpunten en adviseert hoe je met minimale investeringen je woning aantrekkelijker kunt maken voor de huidige markt.
Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd in het inschakelen van een makelaar? Bij REBO Woningmakelaars ben je aan het juiste adres. Van makelaars in Deventer tot makelaars in Arnhem, er is altijd een makelaar bij je in de buurt. Wil je weer weten? Neem gerust contact met ons op.
Wat doet een makelaar? Alle werkzaamheden op een rij
Bij het horen van de term makelaar zul je vrijwel direct denken aan iemand die huizen verkoopt. In onze blog vertellen we over de werkzaamheden die bij de functie van een makelaar hoort en zetten we alle ins en outs op een rij. Meer weten over makelaars? Lees dan vooral verder!
Functie van de makelaar
Wat is nu precies de functie van een makelaar? En welke stappen moet je zelf nog zetten als je een huis verkoopt? Het doel van de makelaar is adviseren en begeleiden. Het begint bij het verkoopgesprek; hier worden de belangrijkste dingen besproken over de huidige markt en gemiddelde prijzen. Je ontvangt vervolgens een verkoopadvies van de makelaar en als je voor de makelaar in kwestie kiest kunnen de uiteindelijke verkoopprijs en courtage worden bepaald.
Verkoop opstarten
Vervolgens wordt de verkoop opgestart en krijg je een inlog voor het klantenintranet genaamd Move. Deze wordt samen met je opgesteld en is belangrijk om iedereen van de juiste informatie te voorzien in het verkoopproces. In Move dien je de vragenlijsten en lijst van zaken omtrent je woning in te vullen zodat kijkers over alle informatie omtrent de woning beschikken. Tegelijkertijd wordt de fotograaf ingeschakeld die een afspraak bij je thuis zal maken. Zodra alle fotografie producten binnen zijn, de lijsten in Move zijn ingevuld en de makelaar alle benodigde stukken heeft opgevraagd, wordt de woning aangemeld! Na aanmelding op diverse websites wordt er een ‘te koop’ bord geplaatst en wordt de woning op sociale media gedeeld.
Bezichtigingen van het huis
Tijd voor de bezichtigingen! Elke bezichtigingsafspraak wordt in overleg met je ingepland. Als er veel belangstelling is wordt er een strategie afgestemd als het gaat om het aantal afspraken en een eventuele biedingsprocedure. Als er een bod binnen komt of de biedingsprocedure is afgelopen nemen wij dit met je door en adviseren we wat het beste bod is in je situatie.
Koopakte opstellen
Als beide partijen akkoord zijn, wordt de koopakte opgesteld. En na de tekenafspraken met beide partijen, wordt daarvan een exemplaar naar de notaris gestuurd. Dat betekent echter niet dat het werk van de makelaar voorbij is! Hij of zij houdt de financiële voorbehouden in de gaten en zorgt dat de eventueel gestelde waarborgsom binnen komt en dat de website aanmeldingen bijgewerkt worden. Ook regelt de makelaar de afspraken inzake de inspectie en overdracht bij notaris.
Al met al omvat de functie van de makelaar het regelen van de verkoop van A tot Z! Ben je van plan om je huis te verkopen? REBO Woningmakelaars heeft altijd een vestiging bij je in de buurt, van makelaars in Arnhem tot makelaars in Deventer, ze staan voor je klaar. Wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.
Moet een makelaar als eerste met mij in onderhandeling gaan?
Nee, de makelaar hoeft niet als eerste met je in onderhandeling als je belt voor een bezichtiging of als je als eerste een bod uitbrengt. De verkopende makelaar bepaalt namelijk samen met de verkoper de verkoopprocedure. Heb je serieus belangstelling, vraag de makelaar dan wat je positie is. Dat kan teleurstelling voorkomen.
Wat is een optie?
Een optie in juridische zin geeft een partij de keuze om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij te sluiten. Partijen zijn het dan wel eens over de voorwaarden van de koop, maar de koper krijgt bijvoorbeeld nog een week bedenktijd. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is zo’n optie nog wel gebruikelijk. Bij het aankopen van een bestaande woning niet.
Het begrip ‘optie’ wordt vaak ten onrechte gebruikt. Dan heeft het de betekenis van bepaalde toezeggingen die een verkopende NVM-makelaar kan doen aan een belangstellende koper tijdens het onderhandelingsproces. Zo’n toezegging kan bijvoorbeeld inhouden dat een belangstellende koper een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over een bod. De makelaar van de NVM zal in de tussentijd proberen niet met een andere partij in onderhandeling te gaan. De belangstellende koper kan deze tijd gebruiken om een beter inzicht te krijgen in zijn financiering of in de gebruiksmogelijkheden van de woning.
Een optie kun je niet eisen. De verkoper en de verkopende NVM-makelaar beslissen zelf of er in een onderhandelingsproces bepaalde toezeggingen worden gedaan.
Mijn woonsituatie is gewijzigd. Moet ik dit aan jullie doorgeven?
Wanneer je woonsituatie wijzigt dien je dit aan ons door te geven. Afhankelijk van de wijziging kan het zijn dat wij de tenaamstelling van je huurovereenkomst moeten aanpassen.
Zit de makelaarscourtage in de kosten koper?
Nee. Onder ‘kosten koper’ vallen de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dat zijn de overdrachtsbelasting (6%), de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de kosten voor het inschrijven daarvan in de registers. Daarnaast dient de koper rekening te houden met de (notaris)kosten voor de opmaak en inschrijving van de hypotheekakte.
Heeft de verkopende partij een makelaar ingeschakeld om de woning te verkopen, dan komen de kosten hiervan voor zijn rekening. De verkopende makelaar is immers belangenbehartiger van de verkoper en niet van jou als koper. Om deze reden is het doorgaans ook verstandig om zelf een makelaar van de NVM in te schakelen. De makelaarscourtage voor een aankopende makelaar komt wel voor rekening van de koper.