Nieuws • 14 april 2025
We geven je graag een kijkje achter de schermen. Hoe verloopt het proces? En welke rol spelen onze Technisch Manager en Accountmanager?
Eerder las je al over de gevelrenovatie van het complex aan de Ridderlaan in Utrecht. De werkzaamheden zijn momenteel in volle gang. We geven je graag een kijkje achter de schermen. Hoe verloopt het proces? En welke rol spelen onze Technisch Manager Tanja de Carpentier en Accountmanager Anita van den Brandhof in dit traject?
Achter een project als dit gaat namelijk een intensief traject schuil, van gedegen onderzoek en nauw overleg tot zorgvuldige uitvoering. Een traject waarin techniek en communicatie naadloos samenkomen.
Van gebreken naar plan van aanpak
Drie jaar geleden zijn we begonnen met het in kaart brengen van het achterstallige onderhoud. Technisch Manager Tanja de Carpentier vertelt: “We zagen verschillende mankementen en hebben daarom diverse onderzoeken laten uitvoeren. Dit leidde tot meerdere inspecties met Mens-Zeist. Samen met Anita van den Brandhof hebben we op basis daarvan een goed onderbouwde offerte opgesteld en een duidelijk Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opgesteld.”
Een belangrijke stap was het formuleren van een afgebakend plan van aanpak, met voldoende onderbouwing om het VvE-bestuur én de bewoners mee te nemen. “De grootste uitdaging was om iedereen bewust te maken van de urgentie,” aldus Tanja. “Transparante communicatie en samenwerking waren daarbij essentieel.”
“Een extra uitdaging was het tekort in het reservefonds, waardoor eigenaren op korte termijn een aanzienlijke extra bijdrage moesten leveren. Dan kunnen we niet anders dan helder en open communiceren over de kosten,” vult Anita aan.
Communicatie als rode draad
Draagvlak ontstaat niet vanzelf. Daarom is er veel tijd gestoken in duidelijke communicatie richting bewoners. “Samen met het bestuur hebben we een bewonersbrochure gemaakt, die we ook in het Engels hebben laten drukken,” vertelt Tanja. “Zo zorgen we dat iedereen goed geïnformeerd is.”
Er vonden regelmatige overleggen plaats met het bestuur en signalen van bewoners werden actief meegenomen. Dit hielp niet alleen om vragen te beantwoorden, maar ook om vertrouwen te behouden in het proces.
Technische noodzaak
Uit de inspecties bleek dat de renovatie geen uitstel kon verdragen. “Het voegwerk was zo slecht dat er lekkages ontstonden bij regen en wind,” zegt Tanja. “Daarnaast waren er veel scheuren en verzakkingen, en sommige borstweringen waren zo verzwakt dat ze loskwamen van de gevel. Veiligheid stond voorop, dus ingrijpen was noodzakelijk.”
Strakke uitvoering en dagelijks schakelen
Om grip te houden op het verloop van de werkzaamheden is gekozen voor nauwe afstemming met de uitvoerende partij. “Wekelijks loop ik een ronde over de bouw met de projectleider van Mens-Zeist,” legt Tanja uit. “Daarnaast hebben we een appgroep met het bestuur en Mens-Zeist opgezet. Zo kunnen we snel en adequaat reageren als er iets speelt – dat is echt essentieel voor het beheersen van zowel de uitvoering als het financiële plaatje.”
Lessen voor toekomstige projecten
Een project als dit levert ook waardevolle lessen op. Tanja: “Goede voorbereiding is belangrijker dan de uitvoering zelf. We hebben ook geleerd dat een 0-meting rondom het complex handig is bij eventuele schadeclaims. En de communicatie met omwonenden is minstens zo belangrijk als met bewoners.”
Een gezamenlijke prestatie
De renovatie aan de Ridderlaan is een mooi voorbeeld van wat mogelijk is met een doordachte aanpak, goede afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Dankzij de inzet van de account- en technisch manager, het VvE-bestuur en de bewoners zelf, staat het complex er straks weer jaren sterk en veilig bij.